အရသာထူးတဲ့ မာလာဖူး
အရသာရွတတႏွင့္ ပူ၍ခါးသက္သက္ရွိကာ ရနံ႔မွာ မဆိုသေလာက္ေမႊးတဲ့ မာလာဖူးမ်ားကို မိုးရာသီတြင္စားသုံးႏိုင္ပါတယ္။ မာလာဖူးႏုႏုေလးမ်ား၏ ပန္းခိုင္ေတြကို ဟင္းအေနနဲ႔ ခ်က္စားႏိုင္သလို အစိမ္းလိုက္ (သို႔မဟုတ္) ျပဳတ္၍ ငါးပိရည္အတို႔၊ အျမႇဳပ္အျဖစ္လည္း အမ်ားဆုံး စားသုံးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အညာအရပ္ေဒသေတြမွာ ျပဳတ္၍ လက္သုပ္လုပ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ခ်င္းျပည္နယ္၊ တီးတိန္ဘက္မွာ အဖူးကို ေရေႏြးေျဖာၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ေျမပဲဆံနဲ႔ သုပ္စားၾကသလို ဟင္းခ်ိဳလည္း ခ်က္စားၾကပါတယ္။
ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ မာလာဖူး
မာလာဖူးေတြက ဟင္းခ်က္စားရသလို တိုင္းရင္းေဆးဖက္လည္း ဝင္ပါတယ္။ အရွင္နာဂသိန္ေဆးက်မ္းတြင္ မာလာဖူးရဲ႕သိပၸံအမည္ကို Curcuma zedoaria ဟု ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ခါးစပ္၏၊ ဝိပါက၌စပ္၏၊ ေမႊး၏၊ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏၊ အသက္ရွဴရာ နံေစာ္ျခင္း ေပ်ာက္ေစ၏၊ ေလသလိပ္ႏိုင္၏၊ အနာေပါက္ ျမင္းသ႐ိုက္ ေခ်ာင္းဆိုးပန္းနာေလႁပြန္ေျခာင္းပူ၊ အဖုအႀကိတ္မ်ား၊ အဖ်ဥ္းဝက္႐ူးေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ၏လို႔ အေသးစိတ္ေဖာ္ျပထားပါေသးတယ္။
ျမန္မာေတာင္သူ ဦးႀကီး ဂ်ာနယ္
Facebook အေကာင့္ 👇👇👇
https://www.facebook.com/MaungZeRoPage


No comments:
Post a Comment