ဝိုင္ေဖာက္နည္း Share👉
ဝိုင္ေဖာက္နည္း
နိဒါန္း
ဝုိင္ (Wine)ကို လက္တင္ဘာသာစကား Vinum မွ ဆင္းသက္လာတာျဖစ္ပါတယ္။ အေဖ်ာ္ယမကာထဲမွာေတာ့ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ထည့္ထားေသာ္လည္းေကာင္း၊ မထည့္ထားေသာ္လည္းေကာင္း (alcohol) အရက္အနည္းငယ္ပါေသာ အေဖ်ာ္ယမကာ (carbonated or noncarbonated mildly alcoholic beverages) အမ်ဳိးအစားထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးနဲ႔ တျခားအသီးမ်ား၊ ကစီဓာတ္ပါတဲ့ ပစၥည္းမ်ား (ဘာလီ၊ မုေယာ၊ ဆန္အပါအဝင္)ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ထားေသာ အရက္ပါတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘာလီဝိုင္၊ ဆန္ဝိုင္နဲ႔ သစ္သီးဝိုင္ဆိုၿပီး သံုးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ ဝိုင္မွာအရက္ ပါဝင္မႈ ၉-၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ပါဝင္ပါတယ္။ဒါေပမဲ့ ဘာလီဝုိင္၊ မုေယာဝိုင္ေတြကေတာ့ အရက္ပါဝင္မႈ ၈-၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ပါဝင္ၿပီးေတာ့ အရသာမွာေတာ့ ဘီယာဘက္ကို နည္းနည္းသြားပါတယ္။ ဆန္ဝုိင္ကေတာ့ အရက္ပါဝင္မႈ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အရက္ဘက္ကိုသြားတာမ်ားပါတယ္။ ဝိုင္လုပ္ရာမွာ အမ်ားဆံုးအသံုးမ်ားၿပီး နာမည္အႀကီးဆံုး ကုန္ၾကမ္းပစၥည္းကေတာ့ စပ်စ္သီး ျဖစ္ပါတယ္။
ဝိုင္ကို ထုတ္လုပ္လာတာ ႏွစ္ေပါင္းေထာင္ခ်ီေနၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝိုင္ကို လြန္ခဲ့တဲ့ ၈ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္ေလာက္က အေမရိကန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ျပည္နယ္တစ္ခုျဖစ္တဲ့ Georgia ကေနစၿပီး တီထြင္ထုတ္လုပ္ ေသာက္သံုးလာၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွာေတာ့ ဆန္ကို အဓိကထားၿပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာေတြျပဳလုပ္ရာမွာေတာ့ စပ်စ္သီးကို ေရာၿပီးသံုးၾကပါတယ္။ ၁၉၉၁ ခုႏွစ္မွာေတာ့ တစ္ကမၻာလံုးမွာ ႏွစ္စဥ္ ဝုိင္ထုတ္လုပ္မႈ ၂၉ မီလီယမ္မတ္ထရစ္တန္ေလာက္ရွိၿပီးေတာ့ တစ္ကမၻာလံုး ထုတ္လုပ္မႈရဲ႕သံုးပံုတစ္ပံုကိုေတာ့ ျပင္သစ္ႏွင့္ အီတလီက ထုတ္လုပ္ထားတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ ဝိုင္အဖြဲ႕အစည္း (OVI)ရဲ႕ စစ္တမ္းမ်ားအရ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံက ၄.၅ ဘီလီယမ္ လီတာ ထုတ္လုပ္ထားၿပီးေတာ့ ထုတ္လုပ္မႈအမ်ားဆံုးႏုိင္ငံျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္ရဲ႕ စစ္တမ္းအရမွာေတာ့ အီတလီႏိုင္ငံက ထုတ္လုပ္မႈအမ်ားဆံုးႏိုင္ငံ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ရဲ႕ စစ္တမ္းေကာက္ယူမႈအရမွာေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံက ဝိုင္ထုတ္လုပ္မႈမွာ ဦးေဆာင္ေနတဲ့ႏိုင္ငံေတြထဲက တစ္ႏိုင္ငံျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
သဘာဝဓာတုနည္းအရဆိုရင္ စပ်စ္သီးက သၾကား၊ တေဆး၊ ေရ၊ အက္စစ္၊ အင္ဇိုင္းနဲ႔ တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြ မထည့္ဘဲနဲ႔ေတာင္ သူ႔ဘာသာ အခ်ဥ္ေဖာက္ႏုိင္ပါတယ္။ တေဆးက အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းနညး္စဥ္မွာ စပ်စ္သီးထဲမွာရွိတဲ့ သၾကားဓာတ္ကို စားလိုက္ၿပီးေတာ့ Ethanol နဲ႔ Carbon Dioxide ကို ေျပာင္းေပးပါတယ္။ သံုးထားတဲ့ စပ်စ္သီးအမ်ဳိးအစားနဲ႔ တေဆးအမ်ဳိးမ်ဳိးေပၚ မူတည္ၿပီးေတာ့ ဝိုင္အမ်ဳိးအစားမ်ားစြာ ထြက္လာတာျဖစ္ပါတယ္။ Brettanomyces ၊ Candida ၊ Kloeckera ၊ Schizosaccharomyces ၊ Saccharomycodes ၊ Zygosaccharomyces ၊ Aureobasidium တို႔ကိုေတာ့ ဝိုင္ထုတ္ လုပ္တဲ့ေနရာေတြမွာ တေဆးအေနနဲ႔ အသံုးျပဳပါတယ္။ ဝိုင္တေဆးေတြက အရမ္းေစ်းႀကီးတဲ့အတြက္ ေပါင္မုန္႔ဖုတ္ရာမွာ သံုးတဲ့ တေဆးကိုသံုးၿပီးလည္း ဝုိင္ျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ဝုိင္ထုတ္လုပ္တဲ့ေနရာမွာသံုးထားတဲ့ စပ်စ္သီးအမ်ဳိးအစား၊ အခ်ဳိပါဝင္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဝိုင္ရဲ႕အေရာင္၊ အရက္ပါဝင္မႈရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အျမဳပ္ေလးေတြ ပလံုစီထမႈေတြ ေပၚကိုမူတည္ၿပီးေတာ့ ဝိုင္အမ်ဳိးအစားေတြကို ခြဲျခားတာျဖစ္ပါတယ္။ အဓိကအေနနဲ႔ အနီေရာင္ဝုိင္ (Red Wine)၊ အျဖဴေရာင္ဝိုင္ (White Wine)၊ Appetizer Wine၊ Sparkling Wine နဲ႔ Sweet Dessert Wine ဆိုၿပီး၅မ်ဳိးရွိပါတယ္။
ဝိုင္နီ (Red Wine)
Red Wine ဆိုတာကေတာ့ အမည္းေရာင္စပ်စ္သီးကို အသံုးျပဳၿပီး ဝိုင္ရဲ႕ အေရာင္က သံုးထားတဲ့ စပ်စ္သီးရဲ႕ အခြံနဲ႔ အေစ့ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ Red Wine အမ်ဳိးအစားက သက္တမ္းႏုေသးတဲ့အခ်ိန္မွာ ခရမ္းေရာင္ရွိၿပီး၊ ရင့္မွည့္ေနတဲ့ ဝိုင္ကေတာ့ အနီရင့္ေရာင္ရွိၿပီးေတာ့ သက္တမ္းရင့္ေနျပီျဖစ္တဲ့ ဝုိင္ကေတာ့ အညိဳေရာင္ရွိပါတယ္။ Red Wine ကို ျပဳလုပ္မယ္ဆိုရင္ အပူခ်ိန္ 20-30 ံC (70-85 ံF) ေလာက္က အေရာင္နဲ႔ Tannin ေကာင္းေကာင္းရဖို႔ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီးေတာ့ 40 ံC (104 ံF) ေလာက္ ေရာက္သြားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဝိုင္ရဲ႕ အနံ႔အရသာေတြ ပ်က္စီးသြားႏုိင္ၿပီး တေဆးေတြကိုေတာင္ သတ္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။
ဝိုင္ျဖဴ (White Wine)
White Wine အျဖဴေရာင္စပ်စ္သီးကိုသံုးၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီး အမည္းေရာင္စပ်စ္သီးကိုလည္း အေရာင္မရေအာင္ အခြံခြၽတ္၊ အေစ့ထုတ္ၿပီး သံုးတာမ်ဳိးလည္း ရွိပါတယ္။ White Wine ရဲ႕ အေရာင္ေတြက ေကာက္႐ိုးလို အဝါေရာင္၊ ေရႊဝါေရာင္၊ ဝါစိမ္းစိမ္းေရာင္ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။ White Wine ကိုျပဳလုပ္မယ္ဆုိရင္ အပူခ်ိန္ 7-12 ံC (45-60 ံF) မွာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ White Wine ကို ျပဳလုပ္မယ္ဆုိရင္ အနံ႔ေတြ၊ အက္စစ္ပါဝင္မႈေတြ ပ်က္တတ္တာေၾကာင့္ အပူခ်ိန္နိမ့္နိမ့္မွာ ျပဳလုပ္တာ ေကာင္းပါတယ္။
စပါကလင္ဝိုင္ (Sparkling Wine)
Sparkling Wine ကေတာ့ ဝုိင္ထဲကို Carbon Dioxide မ်ားမ်ားထည့္ထားၿပီးေတာ့ အျမဳပ္ေလးေတြပလံုစီတဲ့ ခံစားမႈကို ရရွိေစမွာပါ။ Sparkling Wine ကို အဓိကအေနနဲ႔ အနီေရာင္ရွိတဲ့ စပ်စ္သီးကို အသံုးျပဳတာျဖစ္ၿပီး အျဖဴေရာင္စပ်စ္သီးကိုလည္း သံုးေလ့ရွိပါတယ္။ Sparkling Wine ကို ႏုိင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ စပ်စ္သီးအမ်ဳိးအစားအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ နည္းစနစ္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိပါတယ္။ Champange ကေတာ့ Sparkling Wine ေတြထဲမွာ နာမည္အႀကီးဆံုးဝိုင္ျဖစ္ၿပီး ျပင္သစ္ႏုိင္ငံ Champange ေဒသကေန စတင္ထုတ္လုပ္ခ့ဲတာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Sparkling Wine ကို မေသာက္သံုးခင္ ေရခဲ ေသတၱာထဲမွာ ၃ ၊ ၄ နာရီေလာက္ ထားၿပီးမွ ေသာက္သံုးတာက ဝိုင္ရဲ႕အနံ႔အရသာကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ပူတင္းဝိုင္/ဝိုင္ခ်ိဳ (Dessert Wine)
Dessert Wine ကေတာ့ ပုံမွန္ဝိုင္ေတြထက္စာရင္ သၾကားပါဝင္မႈပမာဏ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ပူတင္းဝိုင္လို႔လည္း ေခၚပါတယ္။ ပံုမွန္ဝိုင္ေတြထက္လည္း ပိုၿပီးခ်ိဳပါတယ္။ ပိုၿပီးလည္း ပ်စ္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ နည္းစနစ္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ထုတ္လုပ္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဝိုင္အနံ႔ေမႊးေစဖို႔အတြက္ လိေမၼာ္သီးအခြံ၊ ဆီးခ်ိဳသီး၊ သရက္သီး၊ ဥသွ်စ္သီး၊ သဖန္းသီး၊ စပ်စ္သီးေျခာက္နဲ႔ ပ်ားရည္တို႔ကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ Dessert Wine မွာေတာ့ အျဖဴေရာင္နဲ႔ အနီေရာင္ဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္။ အျဖဴေရာင္ Dessert Wine ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာထည့္ၿပီး ေသာက္သံုးတာေကာင္းပါတယ္။ အနီေရာင္ Dessert Wine ကိုေတာ့ အခန္းအပူခ်ိန္မွာထားၿပီး သံုးေဆာင္တာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။
ျပည္တြင္းဝုိင္
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဝိုင္ကို အဓိကခ်က္လုပ္တဲ့ ေနရာေတြကေတာ့ ျပင္ဦးလြင္၊ ရွမ္းျပည္နယ္စတဲ့ ေအးတဲ့ရာသီဥတုမွာရွိတဲ့ ေနရာေတြကေန ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိၿပီး ေအးသာယာ ဝိုင္နဲ႔ Red Mountain Estate ကေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္း ထုတ္လုပ္မႈ အမ်ားဆံုးနဲ႔ နာမည္အႀကီးဆံုး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဝိုင္ကို ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ထုတ္လုပ္ခ်င္ရင္ ေအးတဲ့ရာသီဥတုရိွတဲ့ ေနရာေတြမွာ ထုတ္လုပ္တာေကာင္းပါတယ္။ ပူျပင္းတဲ့ ရာသီဥတုမွာေတာ့ ဝုိင္ပ်က္ႏုိင္ေခ် အမ်ားဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံက ဆန္နဲ႔ ၾကံစိုက္ပ်ိဳးမႈ မ်ားတာေၾကာင့္ စပ်စ္သီးဝိုင္ထက္စာရင္ ဆန္ဝိုင္၊ ၾကံအရက္တုိ႔ကို ပိုမိုထုတ္လုပ္မႈမ်ားပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာေတာ့ ေရွးကတည္းက ဝိုင္ေသာက္သံုးတဲ့ေဒသေတြကေတာ့ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ခ်င္းျပည္နယ္၊ ကယားျပည္နယ္နဲ႔ ျပည္ဦးလြင္စတဲ့ ေအးတဲ့ေဒသက လူမ်ဳိးအမ်ားစု ေသာက္သံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အခုအခါမွာေတာ့ စပ်စ္သီးဝိုင္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေတြ၊ ခႏၶာကိုယ္႐ုပ္ပိုင္းဆုိင္ရာအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို သိရွိလာၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ စပ်စ္သီးဝိုင္ေသာက္သံုးမႈ ယဥ္ေက်းမႈက ျမန္မာႏုိင္ငံကို ကူးစက္လာပါတယ္။
ဝိုင္ခ်က္လုပ္နည္း
ဝိုင္စလုပ္ေတာ့မယ္ဆုိရင္ ကိုင္တြယ္မယ့္ပစၥည္းေတြအားလံုးကို သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း ကိုင္တာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ သံုးမယ္ပစၥည္းေတြကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ထည့္ၿပီး ပိုးသတ္ေပးၿပီးမွသံုးပါ။ ဝိုင္လုပ္တဲ့အသီးေတြအားလံုးထဲမွာ စပ်စ္သီးကဝိုင္လုပ္ရာမွာ အထူးသတိထားရပါမယ္။ မဟုတ္ရင္ ပ်က္လြယ္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမဟုတ္ဘဲ တျခားအသီးေတြနဲ႔ ေျပာင္းလဲၿပီး လုပ္ၾကည့္ႏုိင္ပါတယ္။ ဝိုင္လုပ္ထားတဲ့အသီးရည္အိုးကို ေအးတဲ့ေနရာ (27 ံC) ေလာက္နဲ႔ ေမွာင္တဲ့ေနရာ၊ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ ထားတာ ေကာင္းပါတယ္။ အလင္းေရာင္ေၾကာင့္၊ စိုထိုင္းတဲ့ပတ္ဝန္းက်င္ေၾကာင့္ ဝိုင္ပ်က္တတ္ပါ တယ္။ ဝိုင္လုပ္ထားတဲ့အိုးေတြ၊ ပုလင္းေတြေဘးမွာ အနံ႔ျပင္းတဲ့ပစၥည္းေတြ၊ အစားအေသာက္ေတြ မထားတာအေကာင္း ဆံုးပါပဲ။ အနံ႔ေတြကူးၿပီးလည္း ဝုိင္ပ်က္တတ္ပါတယ္။ ဝိုင္လုပ္တဲ့ေနရာမွာ ဝိုင္အရသာ ခါးခါးေလးလိုခ်င္ရင္ စပ်စ္သီးကို ေခ်တဲ့ေနရာမွာ အေစ့ေလးမထုတ္ဘဲေျခပါ။ ခါးတာ မႀကိဳက္ရင္ေတာ့ အေစ့ေလးေတြ ဖယ္ထုတ္ပါ။ Alcohol (အရက္)ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ဝိုင္ေတြကိုေတာ့ ေဆာ္ဒါ (သို႔) ေရခဲေရ ေရာၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ဝိုင္ေဖာက္နည္း(၁)
ဒီနည္းလမ္းကေတာ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာဝိုင္ခ်က္လုပ္တဲ့ နည္းလမ္းျဖစ္ပါတယ္။ ႐ိုးရွင္းလြယ္ကူေပမယ့္ အေရးႀကီးတာက ေရလံုးဝမပါရပါဘူး။ ဝိုင္ေဖာက္ေနစဥ္အခ်ိန္မွာ ဝိုင္ စဥ့္အုိးကိုလံုးဝမဖြင့္ပါနဲ႔။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ စပ်စ္သီး – ၁ ပိႆာ
♦ သၾကား – ၇၅ က်ပ္သား
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ စဥ့္အိုးကိုေရေဆးၿပီး ေရေျခာက္ေအာင္ သုတ္ေပးပါ။ စပ်စ္သီးကို အညႇာေျခြ၊ မေကာင္းတဲ့အလံုးေလး ေတြဖယ္ထားပါ။ စပ်စ္သီးမ်ားကို ေရေဆးၿပီး ေျခာက္ေအာက္ စစ္ထားေပးပါ။ ေရလံုးဝမပါပါေစနဲ႔။
၂။ စဥ့္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ စပ်စ္သီးတစ္ထပ္ သၾကား တစ္ထပ္ျဖစ္ေအာင္ခင္းပါ။ စဥ့္အိုးကို ပလတ္စတစ္နဲ႔ လံုေအာင္ပိတ္၊ ႀကိဳးနဲ႔ေသခ်ာလံုေအာင္ခ်ည္ၿပီး ေမွာင္ၿပီးေအးတဲ့ ေနရာမွာထားေပးပါ။
၃။ ဝိုင္စဥ့္အိုးကို ၆ လ(သို႔) ၁ ႏွစ္ေလာက္ ထားေပးထားရင္ေတာ့ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဝိုင္ရရွိၿပီျဖစ္ပါတယ္။
၄။ ရလာၿပီျဖစ္တဲ့ဝိုင္ကိုေတာ့ သန္႔ရွင္းထားတဲ့ပုလင္းေတြကိုထည့္ၿပီး သိမ္းဆည္းႏိုင္ပါၿပီ။ အိမ္မွာလုပ္ ေသာက္ၾကတဲ့ ဝုိင္ေတြကို ပုလင္းေျပာင္းၿပီး မသိမ္းခ်င္ရင္လည္း စဥ့္အိုးထဲကေနပဲ ခြက္သန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ခပ္ၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါၿပီ။ Alcohol (အရက္) ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ဝိုင္ေတြကိုေတာ့ ေဆာ္ဒါ (သို႔) ေရခဲေရ ေရာၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
► ဝိုင္ေဖာက္နည္း(၂)
ဒီနည္းလမ္းမွာေတာ့ ဝိုင္ကိုမႈိေတြ၊ ဗက္တီးရီးယားေတြမေပါက္ေအာင္ Sodium Meta-bisulphide သံုးေပးထားပါတယ္။ ဝိုင္ျပဳလုပ္နည္း (၂) နဲ႔ (၃) ကေတာ့ ႏုိင္ငံ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အသံုးျပဳတဲ့နည္းေလးပါ။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ စပ်စ္သီး – ၁ ပိႆာ
♦ သၾကား – ၃ဝ က်ပ္သား
♦ ေရ – ၂ လီတာ
♦ တေဆး – လက္ဖက္စားဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ Sodium Meta-bisulphide – ၃ ဂရမ္
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ စပ်စ္သီးကို အညႇာေျခြ၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ႀကိတ္တဲ့စက္(သို႔) ေခ်တံနဲ႔ ေျခေပးပါ။ Sodium Meta-bisulphide ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ စပ်စ္သီးရည္ေတြကို ပုလင္းတစ္လံုးထဲထည့္ လံုေအာင္ပိတ္ၿပီး တစ္ရက္ထားေပးပါ။
၂။ ေနာက္တစ္ရက္တြင္ သၾကားနဲ႔ ေရကိုႀကိဳေပးၿပီး အေအးခံထားပါ။ ခြက္ေလးတစ္လံုးထဲမွာ တေဆး ကို သၾကားရည္နည္းနည္းနဲ႔ ေမႊထားေပးပါ။ အေအးခံထားတဲ့ သၾကားရည္ကို ေရစစ္နဲ႔စစ္ၿပီး အသီးရည္ပုလင္းထဲထည့္ေပးပါ။ တေဆးေမႊထား တာထည့္ေပးပါ။
၃။ ဝိုင္ေဖာက္ထားတာကို တစ္ရက္ကို တစ္ေခါက္ေလာက္ တစ္ပတ္ေလာက္ေမႊေပးပါ။ Carbon Dioxide ထြက္သြားေအာင္လို႔ပါ။
၄။ တစ္ပတ္ျပည့္သြားရင္ေတာ့ အဖံုးကိုလံုေအာင္ ပိတ္ၿပီး ၂ လနဲ႔ ၂ လအထက္ထားၿပီးေတာ့ ေသာက္ သံုးႏုိင္ပါၿပီ။
ဝိုင္ေဖာက္နည္း(၃)
ဒီနည္းလမ္းေလးကေတာ့ ဝိုင္ျပဳလုပ္နည္း(၂)နဲ႔ နည္းနည္းေလး ဆင္တူသလိုရွိေပမယ့္ နည္းလမ္း (၃)မွာေတာ့ တေဆးကို သၾကားရည္နဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး တစ္ညထားေပးၿပီးမွ အသီးရည္ထဲကို ထည့္တာျဖစ္ပါတယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ စပ်စ္သီး – ၅ဝဝ ဂရမ္
♦ ေရ – ၁ဝဝ ဂရမ္
♦ တေဆး – ၂ ဂရမ္
► သၾကားရည္ျပဳလုပ္ရန္
♦ သၾကား – ၁ဝဝ ဂရမ္
♦ ေရ – ၅ဝ ရမ္
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ စပ်စ္သီးကို အညႇာေျခြ၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ႀကိတ္တဲ့စက္ (သို႔) ေခ်တံနဲ႔ ေျခေပးပါ။ ေခ်ထားတဲ့ စပ်စ္သီးရည္ေတြကို ပုလင္းတစ္လံုးထည့္ထားပါ။
၂။ သၾကားရည္ျပဳလုပ္ရန္ သၾကားနဲ႔ေရကိုက်ိဳၿပီး အေအးခံထားပါ။ အေအးခံထားတဲ့ သၾကားရည္ကို ေရစစ္နဲ႔စစ္ၿပီး ပုလင္းထဲထည့္ေပးပါ။ တေဆးကို ခြက္ေလး တစ္လံုးထဲမွာ သၾကားရည္အနည္းငယ္ ေရာေမႊေပးၿပီး အဖံုးေလးအုပ္ကာ တစ္ညထားထားေပးပါ။ ေနာက္တစ္ရက္မွာ တစ္ေဆးေဖ်ာ္ထားတဲ့ခြက္ကို အသီးရည္ပုလင္းထဲ ထည့္ေပးပါ။
၃။ ဝိုင္ေဖာက္ထားတာကို တစ္ရက္ကိုတစ္ေခါက္ေလာက္ တစ္ပတ္ေလာက္ေမႊေပးပါ။ Carbon Dioxide ထြက္သြားေအာင္လို႔ပါ။
၄။ တစ္ပတ္ျပည့္သြားရင္ေတာ့ အဖံုးကိုလံုေအာင္ပိတ္ၿပီး ၂ လနဲ႔ ၂ လ အထက္ထားၿပီးေတာ့ ေသာက္သံုးႏုိင္ပါၿပီ။
#Credit_google




1 comment:
အရမ္းမိုက္
Post a Comment